Jump to content

Welcome to Autoworld Forum !

Sign In or Register to gain full access to our forums. By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Close
Photo

Myvi - Weird Rpm After Battery Changed


  • Please log in to reply

#1
rgchai

Posted 14 October 2014 - 09:41 AM

rgchai

    1st Gear

  • Members
  • 1 posts
My Myvi is 1.3 Manual, changed a new GP battery since last Saturday. After changed battery, I found out some weird thing
on RPM when aircond is turned on. While car is at idle, when aircond compressor is turned off, the RPM will dropped to
around 600+ level, then immediately climb back to 750+ normal level.

Refer to this Video Clip

I did tested with aircond turned off, seemed no such problem at all. Also tested the voltage on battery - with engine turned
off, the voltage is about 12.9V. With engine turned on at idle, voltage is about 14v++. Before change battery I don't have
this issue, wonder something's wrong with the battery?

I did drive back to workshop to test the battery, the battery just normal and in perfect condition. I tried to ask technician
from Myvi Service Center here, the technician seemed puzzled and don't know what's happening also.

Would like to find out if anyone having similar experience before and how to resolve this issue.

Thank you.


#2
vr2turbo

Posted 15 October 2014 - 08:10 AM

vr2turbo

    Forum Ninja

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 69,832 posts
  • Gender:Male
To me is normal. When on and off the air con your fast idle sensor or load sensor sense and adjust accordingly.
Normal idle could be 750, then when on air con it goes up to around 1k, then switch off it goes down but probably went down to 600 before it self adjust back to 750.
Try using a while and see if it goes back to your original status. This could be also due to you changing the battery time, the battery is disconnected therefore the ECU have reset.