Jump to content

Welcome to Autoworld Forum !

Sign In or Register to gain full access to our forums. By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Close
Photo

Claming On Insurance


  • Please log in to reply

#1
skyna1719

Posted 20 October 2009 - 02:23 AM

skyna1719

    1st Gear

  • Members
  • 1 posts
saya ada 1 soalan yang saya sendiri pun tak tahu mana nak dapatkan jawapan.. diharap dapatla membantu saya disini ye..

saya mengalami kemalangan kereta pada sept 2009 dan saya buat report polis dan hantar kenderaan saya di sebuah bengkel yang dinasihatkan oleh pihak insurance dan merupakan salah satu dari panel pihak insurance saya.. saya mintak kereta saya dapat disiapkan dalam kadar segera dan pihak bengkel bersetuju tapi dengal bersyarat saya perlu meletakkan deposit dalam sejumlah wang.. pihak bengkel mengatakan bahawa kenderaan saya adalah under insured..
bila saya melihat keadaan kenderaan saya cuma lah sedikit kerosakan dan bihak bengkel membuat tuntuan yang agak banyak pada pendapat saya.. dan setelah kenderaan saya siap.. jumlah yang saya bayar untuk deposit diambil sebagai jumlah yang tidak dicover sepenuhnya oleh pihak insurance dimana saya diminta untuk membayar kerana kenderaan saya under insured..

saya mintak pendapat macamna saya boleh buat untuk dapatkan kepastian yang saya tak ditipu oleh pihak insurance (adjuster) dan juga pihak bengkel berkenaan tuntutan yang dibuat dgn jumlah yang agak mahal dibandingkan dgn kerosakan yang saya alami.. apa yang patut saya buat untuk dapatkan kepastian?

#2
Along

Posted 21 October 2009 - 02:03 AM

Along

    Road Warrior

  • Members
  • PipPip
  • 963 posts
sekiranya bayaran sudah dibuat dan kereta sudah diambil dari bengkel, boleh cuba buat tuntutan di tribunal pengguna.


#3
alldisc

Posted 18 November 2009 - 09:49 AM

alldisc

    Tokyo Drifter

  • Members
  • PipPipPip
  • 2,703 posts
contoh under-insured yang senang difahami

1. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured cuma RM70,000 - atau 7/10 @ 70%.

bila berlaku kemalangan dan katakan kos pembaikan RM10,000, maka insurans akan bayar cuma 7/10 atau RM7,000. ini kerana premium dibayar cuma 7/10 saja.

2. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured RM80,000. - atau 8/10 @ 80%.

kereta terbakar hangus dan total loss. oleh kerana sum insured cuma 80%, maka insurans cuma membayar 80% saja atau RM80,000.

harap maklum.

#4
ain206

Posted 18 November 2009 - 08:27 PM

ain206

    Fast & Furious

  • Members
  • PipPipPip
  • 1,358 posts
QUOTE (alldisc @ Nov 18 2009, 09:49 AM) <{POST_SNAPBACK}>
contoh under-insured yang senang difahami

1. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured cuma RM70,000 - atau 7/10 @ 70%.

bila berlaku kemalangan dan katakan kos pembaikan RM10,000, maka insurans akan bayar cuma 7/10 atau RM7,000. ini kerana premium dibayar cuma 7/10 saja.

2. sebuah kereta bernilai RM100,000. sum insured RM80,000. - atau 8/10 @ 80%.

kereta terbakar hangus dan total loss. oleh kerana sum insured cuma 80%, maka insurans cuma membayar 80% saja atau RM80,000.

harap maklum.



bro alldisc ... smile_thumbup.gif

untuk no 1 saya bagi kan fomula nya sekira berlaku under insured dan average clause diguna pakai untuk pengiraan tuntutan insuran.....

kos pembaikan x nilai insuran / nilai pasaran = bayaran yg akan dijelaskan oleh sykt insuran. Perbezaan nya di tanggung oleh pemilik kenderaan.

(cost of repair x insured value/ market value = amount borne by insurance company. The different from own pocket)

10000 x 70000 / 100000 = 7000. 3000 dari poket pemilik

tetapi fomula ini tidak diguna pakai untuk tuntutan total loss atau kecurian. dalam kes in jumlah pampasan ialah nilai insuran atau nilai pasaran mana satu yang paling rendah..... lebih kurang macam tu lah.... nak cerita panjang sgt kena buka kelas..... off and on saya akan cuba mencelah...

#5
Jumpman23

Posted 19 November 2009 - 08:39 AM

Jumpman23

    Fast & Furious

  • Members
  • PipPipPip
  • 1,203 posts
Inilah kisah saya tentang tuntutan kereta hilang

Kereta Waja dah 5 tahun kena curi, lepas tu pergi buat polis report, dan pergi ke Insurance Agent, tanya mereka apa yang dikehendaki. Sedia dan isikan semua maklumat yang dikehendaki.

Lebih kurang 2-3 minggu mereka akan hantar surut dan bagi tau Adjuster Agent. Ko kena pergi ke Adjuster Agent untuk memberi maklumat dan memberi apa2 butir yang dikehendaki. Adjuster Agent akan mengambil gambar dan hantar profile kes kereta hilang balik ke ibu pejabat untuk melanjutkan proses.

Lepas tu kena tunggu lebih kurang 8 - 9 bulan. Buat masa sementara instalment kereta kena bayar Bank. Kalau rajin kena call headquarter untuk menyiasat status.

Mereka akan isukan surat yang menyatakan mereka akan memberi tuntutan, kena angkat surat ni pergi ke syarikat Finance untuk disahkan (cop&sign) oleh officer, awak pun kena sain. Surat ini kena hantar balik kepada Agent insurans.

Kalau beli insurans seperti RM 100,000 mereka akan menbuat anggaran mengikut kadar kereta di pasaran sekarang, dalam kes saya nasib baik saya dapat balik 99% dari coverage cover note saya.

Maklumat tentang Tuntutan Insurance Kereta




smile_angry.gif Yang tak baik tu, jika beli kereta baru NCB diskaun hilang. Jadi kena bayar insurans lebih kurang MYR 2 ribu bagi tahun pertama.

#6
alldisc

Posted 09 December 2009 - 09:21 AM

alldisc

    Tokyo Drifter

  • Members
  • PipPipPip
  • 2,703 posts
QUOTE (ain206 @ Nov 18 2009, 08:27 PM) <{POST_SNAPBACK}>
bro alldisc ... smile_thumbup.gif

untuk no 1 saya bagi kan fomula nya sekira berlaku under insured dan average clause diguna pakai untuk pengiraan tuntutan insuran.....

kos pembaikan x nilai insuran / nilai pasaran = bayaran yg akan dijelaskan oleh sykt insuran. Perbezaan nya di tanggung oleh pemilik kenderaan.

(cost of repair x insured value/ market value = amount borne by insurance company. The different from own pocket)

10000 x 70000 / 100000 = 7000. 3000 dari poket pemilik

tetapi fomula ini tidak diguna pakai untuk tuntutan total loss atau kecurian. dalam kes in jumlah pampasan ialah nilai insuran atau nilai pasaran mana satu yang paling rendah..... lebih kurang macam tu lah.... nak cerita panjang sgt kena buka kelas..... off and on saya akan cuba mencelah...

saya ialah seorang adjuster berlesen ( 8 tahun pengalaman) dan ditauliahkan oleh MII. contoh yang saya berikan ialah yang mudah difahami. saya percaya dalam 1,000 pemilik kereta belum tentu ada 1 pun yg memahami kaedah tuntutan insurans. pasal tu saya beri contoh yang mudah difahami berkaitan under insured.

#7
mhadz89

Posted 25 November 2010 - 12:54 PM

mhadz89

    1st Gear

  • Members
  • 1 posts
QUOTE (alldisc @ Dec 9 2009, 09:21 AM) <{POST_SNAPBACK}>
saya ialah seorang adjuster berlesen ( 8 tahun pengalaman) dan ditauliahkan oleh MII. contoh yang saya berikan ialah yang mudah difahami. saya percaya dalam 1,000 pemilik kereta belum tentu ada 1 pun yg memahami kaedah tuntutan insurans. pasal tu saya beri contoh yang mudah difahami berkaitan under insured.


salam,
sy mengalami kemalangan baru2 ini.. kereta saya proton wira a/b 1.3 tahun2002 , 25% dr jumlah kerosakan akan di tanggung oleh saya.. tolong jelaskn

#8
DC18

Posted 01 December 2010 - 03:33 PM

DC18

    Fast & Furious

  • Members
  • PipPipPip
  • 1,683 posts
If u think u car is not under insured, please show proof by newspaper cutting, dealer offer price etc. to support ur claim.