Jump to content

Welcome to Autoworld Forum !

Sign In or Register to gain full access to our forums. By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Close
Photo

Toyota Vios belt noisy


  • Please log in to reply

#1
kcneoh

Posted 22 May 2006 - 10:21 PM

kcneoh

    2nd Gear

  • Members
  • 2 posts
For the past 2 months, my Toyota Vois has been driving me nuts. The belt
is making noise every morning when i first start the engine. It will last
for about 5-10 mins. It is worst when rainy days, the noise can last for
the whole journey until you turn the engine off!
Is this a known problem for all Vios? How can I fix that noise?

#2
city

Posted 23 May 2006 - 12:06 AM

city

    Road Warrior

  • Members
  • PipPip
  • 779 posts
my ex-kelisa has this problem before, you need to take the car to SC to
re-tighten the belts. Or else they will replace the new belt for you. Is
the car still under warranty?

#3
vediaz

Posted 23 May 2006 - 01:31 AM

vediaz

    Fast & Furious

  • Members
  • PipPipPip
  • 1,330 posts
the belts a wee bit loose... just tighten it... it will gone... (that what
i do to my satria)... do vios using belt? if not.. then forget this reply...

#4
Itchibawa

Posted 23 May 2006 - 08:39 AM

Itchibawa

    Fast & Furious

  • Members
  • PipPipPip
  • 2,384 posts
A sign of worn pulley bearing.

#5
yowwei

Posted 23 May 2006 - 09:04 AM

yowwei

    Taxi Driver

  • Members
  • PipPip
  • 445 posts
That happens to my ex-Proton whenever it rains. Send your car to SC to
tighten the belt or get it replaced if still under warranty.

How long have you been driving your Vios?

Do you always wet your engine? ex: you spray water to clean your engine?

Cheers =)


#6
yfhow

Posted 23 May 2006 - 09:23 AM

yfhow

    Veteran

  • Members
  • PipPip
  • 173 posts
Yowwei,
it happenned to my vios (2003 - 1st batch) last month..it was flood n i
went thru...push my car n then the noise starts fm that that onwards...but
it only last for few minutes after i start my car n then it's gone...
another time was back to last year...the belt sound very very noisy...i
drive straight to Toyota service centre to get it fix...
the ppl there is very helpful...they tighten the belt for me..but before
that,they show to me n i was shocked that the belt has already out of its
place...(sort of aircond belt)...
it was fix within 15 minutes...
You can ask the service centre for a fix on yours...cheers...Smile

#7
yfhow

Posted 23 May 2006 - 09:38 AM

yfhow

    Veteran

  • Members
  • PipPip
  • 173 posts
I should attention it to kcneoh...Big Smile

#8
azbro

Posted 23 May 2006 - 10:03 AM

azbro

    Tokyo Drifter

  • Members
  • PipPipPip
  • 4,856 posts
I also kena, send to my friends accs shop and got it fixed in a giff..

It was the alternator belt by the way.

#9
yfhow

Posted 23 May 2006 - 10:08 AM

yfhow

    Veteran

  • Members
  • PipPip
  • 173 posts
azbro...
you are absolutely correct...it is the alternator belt..

i was told by the mechanic that the belt run fm it's original position..
it can be due to belt loose or was push or hit by strong water flow during
flood or whatever force...so..no doubt,can get it fixed..

#10
ceteh

Posted 23 May 2006 - 10:20 AM

ceteh

    Fast & Furious

  • Members
  • PipPipPip
  • 1,915 posts
me and my colleague also kena ...

i complaint to SC once .. they said tighten the belt ...

but after that, the sounds still visible....

my colleagues one, the mechanic said need to put one some grease ... now
still observing ...

i need to complaint again in my next service ...

so it is the alternator belt ah ...