Jump to content

Welcome to Autoworld Forum !

Sign In or Register to gain full access to our forums. By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Close
Photo

What Clear Coat For Headlamp?


 • Please log in to reply

#21
pwira97

Posted 18 January 2016 - 04:17 PM

pwira97

  Veteran

 • Members
 • PipPip
 • 205 posts

so i bought another acrylic lacquer aerosol spray for RM6.50, tried the spray coating method on last Christmas holiday. after wet sanding 1000, 1500 and 2000 grit i spray 3 coats. The headlamp looks super blurr, upon near inspection can see layered of tiny orange peel stacking.

http://i33.photobuck...zpskabjkdjl.jpg

http://i33.photobuck...zpsgoj0dqiu.jpg

 

then the next day I begin wet sanding using 1500 grit, 2000 grit and finish with cleaner wax. using 1500 grit i can feel the paint coating is very thick and hard to brush off, but my purpose is to "minimize" the orange peel effect while retaining the coat, so just keep brushing.

http://i33.photobuck...zpsxxgbyrl2.jpg

http://i33.photobuck...zpsmlgjdhop.jpg

http://i33.photobuck...zpsc8jvhcec.jpg

 

let's see how it lasts.#22
vr2turbo

Posted 19 January 2016 - 08:06 AM

vr2turbo

  Forum Ninja

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 70,777 posts
 • Gender:Male

Funny, after clear coat become blur?#23
pwira97

Posted 19 January 2016 - 04:12 PM

pwira97

  Veteran

 • Members
 • PipPip
 • 205 posts

Funny, after clear coat become blur?

yes, heavy orange peel effect. either the spray nozzle pattern (saw some said a fan spray nozzle much better), or i think not enough of layers (perhaps need 5 coat).#24
mot88

Posted 19 January 2016 - 10:57 PM

mot88

  Veteran

 • Members
 • PipPip
 • 103 posts

I don't think it is the spray nozzle type , but rather than the liquid content. The Meguair's product I used is brilliant and the spray head is just like any other spray paint nozzle.#25
mot88

Posted 19 January 2016 - 11:00 PM

mot88

  Veteran

 • Members
 • PipPip
 • 103 posts
Sharing on the reviews quoted in Headlight Master facebook. Can be used as reference as I think there are some basis in it on the explanation.
 
"SAYA JUGA TERFIKIR APAKAH PENGGUNAKAN ASID SEBEGINI HANYA BERLAKU DI MALAYSIA?
Beribu-ribu kereta di atas jalan tidak mempunyai tahap kejelasan lampu yang baik disebabkan beberapa faktor. Malaysia berada di dalam iklim tropika dan senantiasa berada dalam keadaan di bawah panas terik pancaran matahari.
Pihak pengilang telah menyediakan lapisan perlindungan UV nipis apabila kereta baru dipasarkan. Tetapi, lapisan ini akan haus dan hilang selepas beberapa tahun terdedah dengan terik sinar matahari.
Kita sepatutnya cuba untuk menjaga lapisan penjagaan UV ini sebaik mungkin, ini adalah disebabkan tiada lapisan yang lebih baik dari yang dikilangkan ketika kereta masih baru.
Kita juga pasti pernah terdengar “Boleh pakai ubat Gigi” untuk menjernihkan lampu kereta tetapi perlu sedar bahawa kandungan “deoxidizer” dalam ubat gigi akan lebih memudaratkan lampu anda seperti berlaku keretakan halus dan kekuningan pada lampu akan berlaku dengan pantas.
.
SAYA JUGA TERFIKIR APAKAH PENGGUNAKAN ASID SEBEGINI HANYA BERLAKU DI MALAYSIA?
Hakikatnya, ‘polish’ pada permukaann lampu sehingga berkilat akan mengambil maa yang lama dan applikasi serta alatannya agak rumit. Jadi, kebanyakan pengusaha atau individu akan mengambil jalan pintas dengan menggunakan bahan kimia asid yang kuat yang menyebabkan lapisan tersebut kembali menguning dengan cepat dan berlaku pula keretakan halus pada permukaan lampu. Kesan kekuningan yang teruk ini dapat dilihat dalam bebrapa bulan sahaja selepas bahan kimia digunakan.
Selepas itu, kita perlu menyediakan suatu lapisan untuk menggantikan lapisan yang telah rosak. Penggunaan UV coating adalah jalan penyelesaian yang baik tetapi memerlukan perbelanjaan yang tinggi. Malah, lampu kenderaan terpaksa dikeluarkan dari kenderaan dan lapisan tersebut sangat bertoksik tinggi untuk dikendalikan. Saya kenal dengan seorang rakan yang mengendalikan UV coating di Malaysia setakat ini.
Ada juga yang mengatakan pengguaan ‘clear coat’ seperti yang digunakan di kedai spray cat boleh digunakan pada lampu, tetapi ini adalah fakta yang salah kerana kejernihan sangat rendah & susah untuk digunakan kerana ia adalah produk cat 2K.
Juga ada juga yang menyatakan lapisan nipis Lacquer (Nano) boleh digunakan pada lampu kenderaan tetapi ia adalah sangat mahal dan hanya boleh digunakan selepas proses mengilatan (polish) yang sempurna.
ADAKAH TINTED LAMPU BOLEH DIGUNAKAN?
Anda perlu menggunakan mesin yang sesuai buakn hanya mengguakan pengilat kimia (chemical polish). Hanya tinted tebal sesuai digunakan untuk cuaca panas, gam yang terdapat pada lapisan dalam ‘tinted’ akan mencair dan ini akan menyebabkan kejernihan lampu menurun apabila anda menggunakan ‘tinted’ yang tebal untuk lampu kenderaan anda.
Inilah sebab utama kami membangunkan Penyembur lapisan Headlightmaster. Inilah antara kelebihan yang dapat anda alami apabila menggunakan produk kami:-
Boleh mengembalikan kejernihan lampu kereta anda hanya dengan penggunaan ‘Aerosol Spray’ di mana-mana sahaja tanpa sebranag alatan elektrik.
Menghilangkan kekuningan pada lampu dengan langkah-langkah mudah menggunakan kertas gosok sehingga 1000 grit (polish biasa menggunakan sehingga 3000grit."


#26
vr2turbo

Posted 20 January 2016 - 04:21 PM

vr2turbo

  Forum Ninja

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 70,777 posts
 • Gender:Male

yes, heavy orange peel effect. either the spray nozzle pattern (saw some said a fan spray nozzle much better), or i think not enough of layers (perhaps need 5 coat).

Or maybe layers too light